fbpx

RÓLUNK

Az ADCC a grappling világában ugyanaz, mint a FORMA1 az autóversenyzők körében. Azaz a legmagasabb szintű verseny, a profi, a csúcs kategória. Az ADCC az Egyesült Arab Emírségekből indult (ADCC = Abu Dhabi Combat Club) és kezdetben itt voltak a döntők is. Ma már a világ több országában rendeznek versenyeket, köztük Magyarországon is.

Az Abu Dhabi Combat Club és az ADCC Világbajnokság ötlete valamint a nemzetközi sportszövetség megszervezése az Egyesült Arab Emírségek vezetőjének, Zayed sejk fiának, Zayed Bin Tahnoon Al Nahyan sejk nevéhez fűződik, aki 1993-ban az Egyesült Államokban az első UFC versenyek hatására lett az MMA és a küzdősportok nagy rajongója. Kaliforniában, San Diego-ban hamarosan megkezdte a Brazil Jiu-Jitsu stílus technikáinak elsajátítását. Miután befejezte a tanulmányait, Tahnoon sejk visszatért az Egyesült Arab Emírségekbe ahol szenvedélye a küzdősportok iránt nem csillapodott. Célul tűzte ki egy olyan rendszer magalkotását, amelyben a különböző földharc irányzatokat gyakorlók tudása összemérhető.

Alapítás

Tahnoon sejk először megalakította az Abu Dhabi Combat Club-ot, melynek célja a küzdősportok népszerűsítése volt az Egyesült Arab Emírségekben. Ennek részeként létrehozott egy minden igényt kielégítő létesítményt, és megkezdte a legjobb oktatók toborzását. Hamarosan számos különböző harcművészet képviselője oktatott az ADDC edzőtermeiben brazil jiu-jitsu-t, judo-t, birkózást, sambo-t és muay thai-t, azzal a céllal, hogy világszínvonalú és a lehető legképzettebb harcosok kerüljenek ki a klubból. Hamarosan az ADCC lett a legelismertebb MMA iskola az arab világban.

Ahogy egyre jobban megismerte a Gracie Jiu-Jitsu technikáit, Tahnoon sejk látta, hogy a gyakorlók többsége ritkán használja a lábfejek és térdek támadására irányuló feszítéseket. Követte saját elképzeléseit és megalkotott egy új sportot, ami hamarosan elterjedt a világban. Tahnoon tanult orosz sambo-t is és a tudásvágya elvezette őt olyan stílusokhoz is, mint a birkózás és a judo. Tanulás közben gyakran hallotta különböző mesterektől, hogy „Az általam tanított stílus jobb, mint az összes többi. Ha jól elsajátítod, le tudsz majd győzni bárkit! ” A probléma csak az volt, hogy miután minden stílusnak megvan a saját szabályrendszere, lehetetlen volt megállapítani, melyik valóban a leghatékonyabb.

Új verseny születése

Ezeket a gondolatokat szem előtt tartva hozott létre Tahnoon sejk egy új versenyt, olyan „semleges” szabályokkal, amelyek lehetővé teszik, hogy a különböző harcművészeteket gyakorlók versenyezhessenek egymás ellen komoly sérülés veszélye nélkül, és bizonyíthassák maguknak és másoknak, hogy a stílusuk a leghatékonyabb grappling stílus a világon. Így került megrendezésre 1998-ban az első ADCC World Submission Fighting Championship. Az ADCC pontrendszere minden stílus számára egyaránt előnyös és ráadásul engedélyezi a legtöbb versenyen tiltott technikákat is (kivéve a gerinc ellen irányuló támadások), ezáltal lehetővé vált, hogy a különböző stílusok képviselői egyenlő eséllyel küzdjenek egymással.

A versenyen 16 versenyző indult mind az öt súlycsoportban és az abszolút bajnoki címért is. Egyedülálló volt a verseny abból a szempontból is, hogy a többi hasonló versenynél soha nem látott pénzjutalmakat lehetett nyerni minden súlycsoportban. Az abszolút kategóriában ez a pénzdíj 40.000 USD volt. Először a versenyek történelmében tudtak versenyezni és pénzdíjat is nyerni feltörekvő harcosok, miközben fejleszthették küzdelmi stílusukat is mielőtt belevetették volna magukat az MMA versenyeken világába.

Első bajnokság

Az I. ADCC World Submission Fighting Championship 1998. március 20-án, került megrendezésre Abu Dhabi-ban az Egyesült Arab Emírségekben. Annak ellenére, hogy a verseny ötlete és a szabályrendszer is újdonságként hatott és a témával foglalkozó médiumok érdeklődése is korlátozott volt, az első versenyen már indult több élvonalbeli harcos a világ minden tájáról. Ekkor még sok kitűnő harcos a szabályok vagy egyéb okok miatt nem élt a lehetőséggel, hogy elinduljon a versenyen.

Az első verseny után hatalmas lett az érdeklődés, egyre több és több kitűnő harcos kezdett aktívan felkészülni a világ minden részén. A fokozott érdeklődés problémát is okozott, mert hirtelen túl sok potenciális induló jelentkezett a súlycsoportonkénti 16 helyre, ami regionális selejtezők szervezését tette szükségessé. A Submission Grappling elterjedt a világon és egy új, izgalmas sport jött létre.

Az ADCC bajnokok hamarosan ismertek lettek és olyan MMA rendezvényeken találkozhattunk velük mint az UFC Amerikában, a PRIDE és a K1 Japánban. Royler Gracie, Mark Kerr, Matt Hughes, Ricardo Arona, Tito Ortiz, Rodrigo „Minotauro”, Dean Lister, Ricco Rodrigues, Matt Lindland, Tom Erickson, Ronaldo „Jacare” Souza és Vitor „Shaolin” Ribeiro csak néhány név a korábbi ADCC bajnokok közül, akik kivételes sikereket értek el MMA-ban is.

Az ADCC versenysorozat 2001-ig évente és mind a négyszer Abu Dhabi-ban került megrendezésre. Azóta kétévente volt döntő más-más városban: 2003 Săo Paulo (Brazília), 2005 Long Beach (Egyesült Államok), 2007 New Jersey (Egyesült Államok), 2009 Barcelona (Spanyolország), 2011 Nottingham (Egyesült Királyság). A Submission Grappling-ben gi nélkül küzdenek a versenyzők, a NoGi ruházat az elfogadott. Hat férfi súlycsoport van (66 kg, 77 kg, 88 kg, 99 kg, 99+ kg, Abszolút) és 2005 óta öt női súlycsoport (55 kg, 60 kg, 67 kg, 67+ kg, Abszolút).